Dziś druga część odnośnie odżywiania się podczas wyjazdów zimowych. W poprzednim artykule wspomniałem wam z czego powinny składać Si wasze posiłki i w jakich ilościach, abyście mogli efektywnie jeździć na śnieżnych deskach i mieć siłę zarówno fizyczną jak i psychiczną do robienia sztuczek na śniegu.

Dziś druga część artykułu, trochę pod względem kulinarnym i fizjologicznym. ALE TO JEST PRZEKAZ PODPROGOWY. Wraz z odpowiednim przyrządzaniem prostych posiłków możecie tym bardziej zwiększyć swoją wydolność organizmu. Sam osobiście się do tego stosuję, dzięki czemu nie potrzebuje spożywać napojów energetyzujących typu MONSTER ENERGY gdyż wystarczają składniki czysto naturalne  A CO ZA TYM IDZIE 8-16 na stoku i jest siła na wieczorne hulanki!

Tak więc, ostatnio wspomniałem o Teorii 5 przemian. Czym to jest ? Co to robi?

Tradycyjna, wywodząca się ze Starożytności chińska metoda odżywiania według reguł przemian opiera się na teorii, iż wszystko w przyrodzie podlega transformacji i by dostosować się do tego procesu, powinniśmy mieć go na uwadze także podczas przyrządzania posiłków.

Oto cytat „Kuchnia pięciu przemian, jak wynika z jej nazwy, opiera się na pięciu elementach. Sa to Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda.

Każdy z tych pierwiastków ma swoje ściśle określone miejsce w cyklu i porządku tego nie wolno zaburzyć.

Podczas przyrządzania potraw według zasad pięciu przemian musimy więc pamiętać, by w pierwszej kolejności dodać składnik reprezentujący element Drzewa, następnie Ognia i tak dalej.

Kiedy dodamy już produkt odpowiadający Wodzie, a uważamy, iż potrawa nie jest jeszcze gotowa, zaczynamy cykl od początku, wrzucając tym razem element Drzewa. Od tego, na którym pierwiastku zakończymy komponowanie potrawy zależy, w której przemianie będzie ona przyrządzona.

yy

Element Drzewa odpowiada za smak kwaśny

Ogień charakteryzuje się smakiem gorzkim.

Ziemia występuje z kolei w składnikach o słodkim smaku

Metal odnajdziemy w smakach ostrych

Pierwiastek Wody manifestuje się w kuchni smakiem słonym

Większość tych informacji pochodzi z czasopism, artykułów i książek. Są mocno okrojone gdyż gdybym się rozwinął na ten temat, zajęło by to z 5 stron A4 i by się wam nie chciało o tym czytać.

Moje zdanie na ten temat? Hm Po pierwsze, jak dobrze wiemy, mnisi z różnych klasztorów są zdolni do nadzwyczajnych rzeczy, więc możliwe że stosując ich technikę naprawdę to się sprawdza. Prosty przykład. Gdy dosypiemy piasku do wody mamy jednolity roztwór, ale gdy do piasku wlejemy wody, będzie miał całkowicie inna strukturę. Te same komponenty a jednak sposób dodania powoduje że efekt jest inny.

Kuchnie 5 przemian można stosować nawet przygotowując zwykły posiłek typu kanapka czy makaron z kurczakiem

Mam nadzieję ze was nie zanudziłem!

~Arski